Miinaharava

Miinaharava

Julkaistu 1. joulukuuta 2017

Pasianssi.com esittelee artikkeleissaan erilaisten pasianssien lisäksi myös erilaisia korttipelejä sekä yksinpelattavia älypelejä. Aikaisemmissa teksteissä on useaan otteeseen mainittu Windowsin legendaarisesta peliryhmästä, johon Klondike-pasianssin, Vapaakentän ja Hertan ohella kuuluu myös Miinaharava.

Tämä artikkeli pureutuu Miinaharavan syvimpään olemukseen, historiaan sekä älypelin sääntöihin. Miinaharavan taustoja ja ominaisuuksia verrataan myös muihin pasiansseihin, sillä näillä yksinpeleillä riittää rutkasti yhteistä historiaa!

Mikä on miinaharava?

Miinaharava – englanniksi Minesweeper on perinteisen pasianssin tavoin yksinpeli, mutta onnen sijasta tässä pelissä pääsee pitkälle omalla neuvokkuudella ja ongelmanratkaisukyvyillä. Siinä mielessä Miinaharava lähentelee luonteeltaan ennemmin Vapaakenttää. Älypelin kehitti Robert Donner vuonna 1989, mutta suuren yleisön tietoisuuteen Miinaharava kantautui Microsoftin Windows-järjestelmän yleistymisen myötä.

Miinaharavan tarkoituksena on selvittää pelilaudan ruudukko, joka aloitustilanteessa on kaikkien ruutujen osalta avaamaton. Pelaajan tulee paljastuvien numeroiden avulla päätellä, missä ruuduissa piilee miinoja, ja merkitä nämä punaisella lipulla. Peli on läpäisty, kun jokainen numero on turvallisesti paljastettu ja miinat liputettu. Mutta jos osut miinaan, räjähtävät kaikki peliruudukon miinat ja häviät pelin!

Miinaharavan vaikeustasot

Spider-pasianssin tapaan Miinaharavasta löytyy kolme eri vaikeustasoa: helppo, keskivaikea ja vaikea. Siinä missä helppo pasianssi sisältää yhden maan, tarkoitetaan helpolla versiolla Miinaharavan tapauksessa 9 x 9 -kokoista peliruudukkoa, joka pitää sisällään 10 miinaa.

Keskivaikea eli tavallinen pasianssi pelataan kahta maata käyttäen, kun taas Miinaharavassa tämä variaatio sisältää 40 miinaa 16 x 16 -ruudukossa. Vaikea Spider-pasianssi haastaa pelaajansa neljällä maalla, mutta hankalin Miinaharava kätkee 30 x 16 -ruudukkoon yhteensä peräti 99 miinaa.

Kaikkia kolmea Miinaharavan vaikeustasoa pelatessa juoksee myös aika, ja pelaajan tulos kirjataan pistetaulukkoon. Lisäksi pelistä löytyy kustomointimahdollisuus, eli pelaaja voi valita haluamansa ruudukko- ja miinamäärän, mutta pistetaulukkoon tulokset eivät tallennu.

Miinaharava

Kuinka pelata Miinaharavaa?

Miinaharavaa pelatessa pelaajan tulee klikata hiiren vasemmalla näppäimellä paljastamattomia ruutuja. Pelin ensimmäinen paljastettu ruutu ei voi koskaan olla miina, mutta on hieman tuurista kiinni, lähteekö peli rullaamaan hyvin heti alusta alkaen.

Mikäli jossakin tämän jälkeen pelatussa ruudussa on miina, se räjähtää, jolloin kaikki muutkin miinat paljastuvat ja räjähtävät. Tällöin peli päättyy. Jos ruudussa ei ole miinaa, ruutuun ilmestyvä numero kertoo sen, monessako ruudun kahdeksasta naapuriruudusta on miina.

Miinaharavapeliä on mahdollista edistää varsin nopeasti, sillä jos klikatun ruudun naapuriruuduissa ei miinoja ole, paljastaa peli kerralla kaikki kyseiseen ruutuun yhteydessä olevat ruudut, joista miinaa ei niin ikään löydy. Tällöin peli saattaa ”aueta” kerralla paljonkin. Paljastetun, tyhjän alueen reunoille ilmestyvät numerot, joiden naapureissa taas uusia miinoja esiintyy.

Hiiren oikeaa näppäintä pelaaja voi käyttää paljastamattomien ruutujen liputtamiseen – eli hän voi merkitä lipulla sen ruudun, jossa epäilee miinan esiintyvän. Tämä helpottaa myös pelitilanteen hahmottamista.

Kun kaikki miinattomat ruudut on paljastettu, pelaaja on onnistunut läpäisemään miinaharavan. Tämä tehtävässään onnistunut raivaajapioneeri näkee läpäistyyn peliin käyttämänsä ajan. Ajoista parhaimmat päivittyvät tulostaulukkoon.

Miinaharava-vinkkejä ja tietoiskuja

Vaikka Miinaharavassa tarvitaan ennen kaikkea älykkyyttä ja ongelmanratkaisutaitoja, myös onnella on osuutensa. Joskus pelaaja nimittäin kohtaa tilanteen, jossa esimerkiksi kaksi ruutua on tyhjillään, mutta miina voi olla kummassa tahansa. Eivätkä paljastetut numerot anna vihiä murhaavan miinan sijainnista. Tällöin pelaajan on vain luotettava onneensa ja toivottava, että kohtalokas hiirenklikkaus tuo toivotun tuloksen!

Miinaharavan peliruudukon yläosasta löydät keltaisen hymynaaman, jonka ilme muuttuu pelin edetessä. Hymynaama ”jännittää” jokaista klikkausta, ja niin kauan kun pelaaja on selvillä vesillä, on myös hymynaaman suu messingillä. Onnistuneesti suoritettu peli loihtii naaman kasvoille aurinkolasit, mutta miinaan astuminen tietää hymynaaman liittymistä oikosääristen pataljoonaan – silmät ristissä.

Pasianssin ja miinaharavan alkuperäinen tarkoitus

Tiesitkö muuten, että Microsoftilla oli salainen agenda lanseeratessaan pasianssin ja Miinaharavan kaltaiset nostalgiapelit Windowsille? Pelkän viihteen lisäksi esimerkiksi pasianssin tarkoituksena oli kehittää uuteen tietotekniikkaan tottumattomien käyttäjien hiirenkäsittelytaitoja!

Pasianssi toimi erityisen hyvin, kun opeteltiin kohteiden siirtämistä paikasta toiseen. Miinaharava sen sijaan paransi hiirenkäytön nopeutta sekä myös oikean napin käyttötaitoja. Nykyään tällaisia asioita pidetään itsestäänselvyytenä, mutta noin 30 vuotta sitten pasianssi ja Miinaharava näyttelivät tärkeää roolia uusien teknologioiden omaksumisessa!

Kaipaako hiirenkäsittelysi treeniä vai kiinnostaako pasianssin peluu muuten vain?

Pasianssi.comilta löydät seuraavat pasianssipelimuodot, jotka tarjoavat sekä viihdykettä että kehittävät koneenkäsittelytaitojasi: Solitaire, Spider-pasianssi tai Pyramidi-pasianssi.