Pasianssi-peli

Pelaa yksin pelattavien korttipelien kuningasta, tutustu pasianssi-pelin rikkaaseen historiaan ja kertaa pelin oikeat säännöt. Sivulta löydät myös pelivinkkejä pasianssin läpäisyyn.

Legendaarinen pasianssi-peli on kiistatta yksi kaikkien aikojen suosituimmista yksinpeleistä. Perinteisen pelin tarkoituksena on saada järjestettyä 52 kortin korttipakka maittain neljään pinoon, suuruusjärjestyksessä. Suosittu pasianssi-peli tunnetaan myös nimellä Solitaire-pasianssi.

Ohjeet pasianssi-pelin läpäisyyn

 1. Pelaa aina ässät ja kakkoset heti, kun voit.
 2. Avaa aina piilotettu kortti, kun voit. Tai tee peli, jonka avulla pääset avaamaan uuden piilotetun kortin, vaikka sinulla olisi muita vaihtoehtoja
 3. Jos sinun tulee valita, avaa piilotettu kortti siitä pinosta, jossa on eniten kortteja kääntämättä.
 4. Siirrä korttipino toisen korttipinon päälle ainoastaan, jos sen avulla pääset avaamaan piilotetun kortin tai sen avulla teet pinoista sujuvammat.
 5. Älä vapauta tyhjää paikkaa, ellei sinulla ole heti kuningasta kyseiselle paikalle.
 6. Pelaa kuningas pohjakortiksi tyhjälle paikalle, aina kun mahdollista.
 7. Pelaa pasianssissa ässäpinoihin kortteja – kakkosta lukuun ottamatta – ainoastaan, kun se:
  1. mahdollistaa piilotetun kortin kääntämisen
  2. mahdollistaa samanvärisen korttipinon siirtämisen, mikä taas mahdollistaa piilotetun kortin kääntämisen
  3. avaa paikan kuninkaalle, jonka voi heti asettaa paikalle
 8. Älä pelaa tai siirrä vitosta, kuutosta, seiskaa tai kasia, ellei vähintään yksi seuraavista kohdista päde sen jälkeen:
  1. toimenpide mahdollistaa piilotetun kortin kääntämisen
  2. mitään muita kortteja ei ole vielä pelattu korttipinon päälle
  3. sinulla ei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin pelata jokin esitellyistä vaihtoehdoista

Mitä tehdä, kun mikään kortti ei käy?

Mikäli tulet pasianssi-pelissä siihen pisteeseen, ettei mikään tarvittava kortti ole käytettävissä, pelaa ässäpinoihin kaikkia mahdollisia kortteja, jotka pelitilanne sallii. Saatat joutua järjestelemään korttipinoja uudelleen päästäksesi käsiksi kortteihin, joita voit siirtää ässäpinoihin. Toivon mukaan tämä vapauttaa peliä ja pääset jatkamaan.

Joskus pelissä päädytään kuitenkin tilanteeseen, jossa yksikään siirto ei ole enää mahdollinen. Tällöin ei auta muu kuin niellä pettymys ja todeta pasianssijumalien olleen tällä kertaa sinua vastaan. Älä silti lannistu, sillä jo seuraava jako voi olla voitokas!

Pasianssi-pelin historia

On olemassa useita teorioita siitä, miten pasianssi-peli on saanut alkunsa, ja varmasti aikojen saatossa moni on halunnut ottaa kunnian pasianssin keksimisestä itselleen. Uskottavan tarinan pasianssi-pelin alusta kertoo vuosikymmeniä kortti- ja lautapelejä tutkinut englantilaismies David Parlett, jonka ajatuksia alle on tiivistettynä.

Pasianssi-pelin katsotaan saaneen alkunsa joko Saksassa tai Skandinaaveissa – ehkä jopa Suomessa. Suomalaisethan tunnetusti ovat yksin viihtyvää kansaa, joten yksinpeliksi tarkoitettu korttipeli sopii mainiosti härmäläiselle luonteenlaadulle.

Saksassa sen sijaan pasianssi-pelistä on perinteisesti haettu ohjausta tulevaisuutta varten. Perinteen mukaan tuurin ajankohta vaihtelee, eikä uusiin hankkeisiin tule lähteä, mikäli pasianssi-pelissä kortit eivät asetu positiivisesti paikoilleen. Jos peli ei useampien yritystenkään jälkeen mene läpi, tulee uusien hankkeiden kanssa edetä varovasti. Vastaavasti jos pasianssi asettuu kohdilleen heti ensimmäisellä yrityksellä, tulee lähitulevaisuutta käyttää tärkeiden päätösten tekemiseen.

Pasianssi-pelin englanninkielinen nimi on Patience, mikä tukee ajatusta, että peli on saanut alkunsa Saksassa. Myös ensimmäiset maininnat pasianssista kirjallisuudessa ovat saksalaisten painamia vuodelta 1765. Mielenkiintoista on, että mainintoja pasianssista on päätynyt kirjojen sivuille vain 18 vuotta korteista ennustamisen tarinoiden jälkeen.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa pasianssi-peli tunnetaan paremmin nimellä Solitaire. Kyseinen termi on hiipinyt myös suomalaisten tietoisuuteen etenkin Microsoftin kehittämien Windows-pasianssien myötä. Monen pelaajan kohdalla ensikosketus pasianssi-pelin tietokoneversioon on tapahtunut juuri 90-luvun klassikoiden myötä.

Varmasti moni muistaa pasianssi-pelin, jossa korttien kääntöpuolen ulkonäköä pystyi halutessaan muuttamaan, kumoa-toiminto tarjosi mahdollisuuden omien virheiden korjaamiseen ja pasianssin läpäisy palkittiin nostalgisella korttihyppelyllä, jossa kortit putoilivat suuruusjärjestyksessä poikki kuvaruudun. Kehittynyt teknologia madalsi myös kynnystä pasianssin kokeiluun, sillä tietokone poisti pelaajalta pelikorttien asettelun ja jakamisen vaivan.

Pasianssi-pelin oikeat säännöt

Vaikka pasianssi-pelin pelaaminen internetissä on vaivattoman helppoa, onnistuu korttien järjestely myös manuaalisesti, oikeaa korttipakkaa käyttäen. Mikäli pasianssi-pelin peluu vanhojen aikojen malliin kiinnostaa, löydät alta seikkaperäiset ohjeet kyseisen pelin sääntöihin sekä alkuvalmisteluihin.

Pasianssi-pelin – ja erityisesti Klondike-pasianssin – tavoitteena on muodostaa normaalista 52 kortin pakasta neljä korttipinoa, yksi jokaista maata. Järjestys on ässästä kuninkaaseen. Laita yksi kortti oikein päin ja aseta kuusi korttia piilossa käännettynä sen oikealla puolelle. Tämän jälkeen aseta yksi kortti oikein päin ensimmäisen piilossa olevan kortin päälle, oikein päin olevasta kortista katsottuna.

Jätä hieman piilotetun kortin yläkulmasta näkyviin, jotta näet monta piilotettua korttia pinossa on. Aseta viisi korttia piilossa käännettynä sen oikealle puolelle. Jatka tätä, kunnes jokaisen pinon päällimmäinen kortti on oikein päin, niin että kaikista vasemmalla olevassa pinossa on yksi kortti ja kaikista oikeanpuolimmaisessa on seitsemän. Jätä korttipinojen yläpuolelle tilaa, sillä sinne kerätään pelin edetessä ässäpinot.

Laita jäljelle jäävät kortit erilliseen pinoon. Tästä pinosta pääset ottamaan lisää kortteja, jos peliliikkeet loppuvat kesken. Pasianssi-pelin kaksi yleistä tapaa ottaa kortteja pinosta on joko yksi kortti kerrallaan tai kolme korttia kerrallaan niin, että kaksi korttia on aina piilossa, joka tekee pelistä haastavampaa.

Katso oikein päin olevia kortteja pöydällä. Jos näet ässiä, siirrä ne seitsemän korttipinon yläpuolelle. Jos ässiä ei ole, aloita korttien järjestäminen vain oikein päin olevia kortteja siirtäen. Siirrettävän kortin tulee olla eri väriä kuin mihin olet siirtämässä sen, ja sen arvon tulee olla yhtä pienempi. Voit esimerkiksi siirtää: herttakuutosen pata- tai ristiseiskan päälle, tai vastaavasti pata- tai ristivitosen herttakuutosen päälle.

Alkuvalmistelut

 1. Jätä pieni tila korttipinon korttien väliin, niin näet pinon kaikki kortit.
 2. Jatka korttien pelaamista, kunnes et voi enää tehdä siirtoja.
 3. Jokaisen korttipinojen korttien tulee olla laskevassa arvojärjestyksessä, vaihdellen väriä. Korttien mailla ei ole väliä korttipinoissa.
 4. Pidä korttipinojen päällimmäinen kortti oikein päin. Eli jos olet tehnyt siirron, joka jättää pinon päällimmäiseksi kortiksi piilossa olevan kortin, käännä se oikein päin.
 5. Tavoitteena on kerätä kaikki neljä ässää seitsemän korttipinon yläpuolelle ja laittaa kaikki kortit maittain arvojärjestykseen. Eli esimerkiksi hertta ässä, kakkonen, kolmonen, nelonen, vitonen, kutonen, seiska… ja lopulta kuningas.
 6. Mikäli mahdollisia suoritettavia siirtoja ei enää ole, avaa ylijääneestä korttipinosta päällimmäiset kolme korttia ja katso, voitko pelata niistä päällimmäistä mihinkään. Jos pelaat sen, voit myös pelata sen alta paljastuvan kortin, ja jos pelaat myös kolmannen kortin, voit kääntää uudet kolme korttia. Jos et voi pelata päällimmäisenä olevaa korttia, heitä kaikki kolmesta kortista jäljelle jäävät poistopinoon ja käännä pakasta uudet kolme korttia. Pelaa näin pakka tyhjäksi ja käännä sitten poistopino pakaksi. Muista, ettei pakkaa tule sekoittaa pasianssissa.
 7. Muista, että voit siirrellä seitsemän korttipinon päällimmäisiä oikeinpäin olevia kortteja myös yksitellen, tai kaksi tai kolme, jne. kerrallaan. Eli yhden pinon kaikkia oikein päin olevia kortteja ei tarvitse siirtää kerralla. Näin saatat päästä kääntämään piilotettuja kortteja sujuvammin.
 8. Mikäli saat pelattua kaikki kortit pois yhdestä seitsemästä korttipinosta, voit asettaa kuninkaan (ja ainoastaan kuninkaan) korttipinon paikalle jääneelle tyhjälle paikalle.

Pasianssi-pelin lähtötilanne näyttää tältä:

Pasianssi-peli

Tiesitkö tämän pasianssista?

 • Jos eksyt metsässä, ala pelata pasianssia. Erään vitsin mukaan joku pysähtyy varmasti kohta neuvomaan, kuinka pelata. Pasianssi on varsin koukuttava ja jopa hypnoottinen peli myös vierestä seurattaville, jotka eivät välttämättä malta olla kertomatta omaa mielipidettään seuraavan kortin pelaamisesta.
 • Pasianssi-peliä voidaan pelata usealla eri säännöllä – joko peliä helpottaen tai vaikeuttaen. Voit esimerkiksi kääntää käsipakasta vain yhden kortin kerrallaan, jolloin peli helpottuu. Vaihtoehtoisesti voit käydä käsipakan vain kolme kertaa lävitse, jolloin pelaaminen vaikeutuu.
 • Pasianssi-peliä on aikojen saatossa pelattu korttien sijasta myös puunappuloin. Puisen pasianssin historia juontaa juurensa aina Ranskan kuninkaan, Ludvig XIV:n hoviin saakka. Aateliston suosima peli erosi kuitenkin selvästi kortein pelattavasta pasianssista.

Kaiken kaikkiaan pasianssi on mahtava peli, mutta myös erittäin koukuttava, joten pelaa maltilla!

Kokeile myös seuraavia pasianssin variaatioita: Spider-pasianssi, Pyramidi-pasianssi tai Vapaakenttä.

Pasianssi-pelin toiminnot

Pasianssi.comilla pelattava pasianssi-peli on toiminnoiltaan sangen yksinkertainen ja helppokäyttöinen versio. Peli avautuu automaattisesti, ja rauhallinen taustamusiikki saattelee pelaajan korttipelin syövereihin.

Aloittaaksesi pasianssin, eli Klondike Solitairen, napauta play-kuvaketta. Äänen saat halutessasi päälle ja pois pelisovelluksen oikeasta yläreunasta. Jos haluat pelata pasianssia koko näytöltä, löydät kaipaamasi kuvakkeen peliruudun oikeasta alakulmasta.

Seuraavassa vaiheessa pääset valitsemaan pelin vaikeustason. Tässä Klondike-pasianssissa on tarjolla kaksi vaihtoehtoa: helppo versio, jossa pakasta paljastuu kerralla yksi kortti sekä vaikea versio, jossa pakasta kääntyy yhteensä kolme korttia joka painalluksella. Napauta haluamaasi vaikeustaso-painiketta.

Kortit jaetaan peliruudulle automaattisesti ruudun vasemmasta yläkulmasta, jossa sijaitsee pelin korttipakka. Pakan yläpuolelta näet sekä kuluneen ajan että keräämäsi pisteet. Seitsemän jaettua korttipinoa muodostavat pasianssin alkutilanteen. Ässät – ja tämän jälkeen loput kortit järjestyksessä – kasataan kuvaruudun oikeaan alanurkkaan.

Oikean yläkulman painikkeet ovat järjestyksessään seuraavat: aloita uudelleen -toiminto, ohje-painike, ääni sekä rasti, joka sulkee pelin ja palaa alkuvalikkoon. Pelaajana sinun tulee olla tarkkana aloita uudelleen –nappulan kanssa, sillä kuvakkeen voi helposti tulkita perinteiseksi kumoa-toiminnoksi. Tämän sijasta nappula jakaa kaikki kortit uudelleen ja peli alkaa alusta!

Ohje-painike kertaa lyhyesti pelin säännöt sekä esittelee pistelaskun logiikan. Saat 15 lisäpistettä, kun pudotat kortit ässäpinoon eli kotipesään. Kiinnittäessäsi kortin ensimmäistä kertaa pelipöytään ansaitset viisi pistettä. Jokainen puoliminuuttinen sen sijaan vähentää pisteitäsi kahdeksalla miinuspisteellä.

Korttien liikuttaminen tapahtuu tuttuun tapaan ”drag and drop” –menetelmällä, eli kortti raahataan toisen kortin päälle joko hiirellä tai kosketuslevyllä. Uusi kortti kääntyy pakasta yhdellä klikkauksella. Jos olet siirtämässä korttia sääntöjen vastaisesti, palautuu kortti automaattisesti alkuperäiselle paikalleen. Sääntöjenmukainen siirto jättää kortin halutulle paikalle.

Pelin läpäiseminen loihtii kuvaruudulle ponnahdusikkunan, joka kertoo hienosta voitostasi ja esittelee keräämäsi pistemäärän. Jos pelissä ei ole mahdollisia siirtoja, joudut aloittamaan uuden pelin manuaalisesti uudelleen. Tämän pasianssi-pelin versio ei ilmoita erikseen hävitystä pelistä.