Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Solitaire Pasianssi

Solitaire Pasianssi

    Pelaa yksin pelattavien korttipelien kuningasta – Solitaire Pasianssi.

    Legendaarinen Solitaire Pasianssi on kiistatta yksi kaikkien aikojen suosituimmista yksinpeleistä. Solitaire-nimitystä käytetään ehkä kaikkein perinteisimmästä pasianssivariaatiosta, joka on tuttu lähes jokaiselle suomalaiselle.

    Perinteisen korttipelin tarkoituksena on saada järjestettyä 52 kortin korttipakka maittain neljään pinoon, suuruusjärjestyksessä.

    Solitairen toiminnot

    Pasianssi.comilla pelattava Solitaire on toiminnoiltaan sangen yksinkertainen ja helppokäyttöinen versio. Peli avautuu automaattisesti, ja rauhallinen tausta saattelee pelaajan korttipelin syövereihin.

    Aloittaaksesi Solitairen, napauta play-kuvaketta. Jos haluat pelata Solitairea koko näytöltä, löydät kaipaamasi kuvakkeen ruudun oikeasta yläkulmasta.

    Seuraavassa vaiheessa pääset valitsemaan vaikeustason.

    Tässä Solitairessa on tarjolla kaksi vaihtoehtoa: helppo versio, jossa pakasta paljastuu kerralla yksi kortti sekä vaikea versio, jossa pakasta kääntyy yhteensä kolme korttia joka painalluksella. Napauta haluamaasi vaikeustaso-painiketta.

    Kortit jaetaan ruudulle automaattisesti ruudun oikeasta alakulmasta, jossa sijaitsee korttipakka. Pakan yläpuolelta näet sekä kuluneen ajan että keräämäsi pisteet.

    Seitsemän jaettua korttipinoa muodostavat Solitairen alkutilanteen. Ässät – ja tämän jälkeen loput kortit järjestyksessä – kasataan kuvaruudun vasempaan alanurkkaan.

    Oikean yläkulman painikkeet ovat järjestyksessään seuraavat: aloita uudelleen -toiminto, tilasto-painike sekä koko näytön pelitilavalinta.

    Pelaajana sinun tulee olla tarkkana aloita uudelleen –nappulan kanssa, sillä kuvakkeen voi helposti tulkita perinteiseksi kumoa-toiminnoksi. Tämän sijasta nappula jakaa kaikki kortit uudelleen ja Solitaire alkaa alusta!

    Korttien liikuttaminen tapahtuu tuttuun tapaan ”drag and drop” –menetelmällä, eli kortti raahataan toisen kortin päälle joko hiirellä tai kosketuslevyllä. Uusi kortti kääntyy pakasta yhdellä klikkauksella

    Jos olet siirtämässä korttia sääntöjen vastaisesti, palautuu kortti automaattisesti alkuperäiselle paikalleen. Sääntöjenmukainen siirto jättää kortin halutulle paikalle.

    Solitairen läpäiseminen loihtii kuvaruudulle ponnahdusikkunan, joka kertoo hienosta voitostasi ja esittelee keräämäsi pistemäärän.

    Jos pelissä ei ole mahdollisia siirtoja, joudut aloittamaan uuden pelin manuaalisesti uudelleen.

    Solitaire Pasianssin säännöt

    Solitairen tavoitteena on muodostaa normaalista 52 kortin pakasta neljä korttipinoa, yksi jokaista maata. Korttien järjestys on ässästä kuninkaaseen.

    Solitaire Pasianssi

    Pasianssi.comilla pelattavan Solitairen lähtötilanteessa yksi kortti jätetään oikein päin ja kuusi korttia asetetaan piilossa käännettynä sen vasemmalle puolelle.

    Tietokone jakaa automaattisesti kortit niin, että jokaisessa seitsemässä pinossa on päällimmäisenä oikein päin käännetty kortti. Tämän kortin alla olevien – piilotettujen korttien määrä vaihtelee. Aivan vasemmassa reunassa olevassa korttipinossa on seitsemän korttia.

    Solitairen vasen alareuna on varattu neljälle ässäpinolle. Maat ovat seuraavassa järjestyksessä: hertta, risti, ruutu ja pata. Jakamattomat kortit muodostavat erillisen pinon peliruudun oikeaan alalaitaan.

    Solitaire Pasianssissa voit valita mieleisesi vaikeustason. Helppo Solitaire esittelee kerrallaan vain yhden kortin, kun taas vaikeassa Solitairessa esillä on yhdellä kertaa kolme korttia.

    Solitaire Pasianssin ideana on siirrellä kortteja toistensa päälle niin, että kortteja vapautuu alareunan ässäpinoihin järjestyksessä ässästä kuninkaaseen.

    Siirrettävän kortin tulee olla eri väriä kuin mihin olet siirtämässä sen, ja sen arvon tulee olla yhtä pienempi.

    Voit esimerkiksi siirtää: herttakuutosen pata- tai ristiseiskan päälle, tai vastaavasti pata- tai ristivitosen herttakuutosen päälle.

    Kokosimme alle yhteensä viisi Solitaire Pasianssin sääntöpykälää, jotka toimivat hyvänä ohjenuorana pelin edetessä:

    1. Voit jatkaa korttien pelaamista, kunnes et voi enää tehdä siirtoja.
    2. Jokaisen korttipinojen korttien tulee olla laskevassa arvojärjestyksessä, vaihdellen väriä. Korttien mailla ei ole väliä korttipinoissa.
    3. Mikäli mahdollisia suoritettavia siirtoja ei enää ole, avaa ylijääneestä korttipinosta päällimmäiset kolme korttia ja katso, voitko pelata niistä päällimmäistä mihinkään. Jos pelaat sen, voit myös pelata sen alta paljastuvan kortin, ja jos pelaat myös kolmannen kortin, voit kääntää uudet kolme korttia. Jos et voi pelata päällimmäisenä olevaa korttia, heitä kaikki kolmesta kortista jäljelle jäävät poistopinoon ja käännä pakasta uudet kolme korttia.
    4. Voit siirrellä seitsemän korttipinon päällimmäisiä oikeinpäin olevia kortteja kerralla yhden tai useamman kortin nipuissa. Yhden pinon kaikkia oikein päin olevia kortteja ei kuitenkaan tarvitse siirtää kerralla. Näin saatat päästä kääntämään piilotettuja kortteja sujuvammin.
    5. Mikäli saat pelattua kaikki kortit pois yhdestä seitsemästä korttipinosta, voit asettaa kuninkaan (ja ainoastaan kuninkaan) korttipinon paikalle jääneelle tyhjälle paikalle.

    Vinkkejä Solitaire Pasianssin läpäisyyn

    Solitaire on luonteeltaan varsin yksinkertainen pasianssi, eivätkä yllä mainitut ohjeet ole varsinaisesti mitään rakettitiedettä.

    Jokainen Solitaire-peli ei kuitenkaan mene läpi. Harvinaisen usein tämä johtuu pelaajan inhimillisestä virheestä tai huolimattomuudesta – joskus myös tietämättömyydestä.

    Tämän vuoksi listasimme alle muutaman simppelin niksin, jotka saattavat auttaa Solitaire-pelissä eteenpäin tarpeen vaatiessa.

    1. Pelaa aina ässät ja kakkoset heti, kun voit.
    2. Avaa aina piilotettu kortti kun voit. Tai rakenna pelitilanne, jonka avulla pääset avaamaan uuden piilotetun kortin, vaikka sinulla olisi muita vaihtoehtoja.
    3. Jos sinun on mahdollisuus valita, avaa piilotettu kortti siitä pinosta, jossa on eniten kortteja kääntämättä.
    4. Siirrä korttipino toisen korttipinon päälle ainoastaan, jos sen avulla pääset avaamaan piilotetun kortin tai sen avulla teet pinoista sujuvammat.
    5. Älä vapauta tyhjää paikkaa, ellei sinulla ole heti kuningasta kyseiselle paikalle.
    6. Pelaa kuningas pohjakortiksi tyhjälle paikalle aina kun mahdollista.
    7. Pelaa ässäpinoihin kortteja – kakkosta lukuun ottamatta – ainoastaan, kun peliliikkeesi:
      • mahdollistaa piilotetun kortin kääntämisen
      • mahdollistaa samanvärisen korttipinon siirtämisen, mikä taas mahdollistaa piilotetun kortin kääntämisen
      • avaa paikan kuninkaalle, jonka voi heti asettaa paikalle
    8. Älä pelaa tai siirrä vitosta, kuutosta, seiskaa tai kasia, ellei vähintään yksi seuraavista kohdista päde sen jälkeen:
      • toimenpide mahdollistaa piilotetun kortin kääntämisen
      • mitään muita kortteja ei ole vielä pelattu korttipinon päälle
      • sinulla ei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin pelata jokin esitellyistä vaihtoehdoista

    Mitä tehdä, kun mikään kortti ei käy?

    Mikäli tulet Solitaire Pasianssissa siihen pisteeseen, ettei mikään tarvittava kortti ole käytettävissä, pelaa ässäpinoihin kaikkia mahdollisia kortteja, jotka tilanne sallii.

    Saatat joutua järjestelemään korttipinoja uudelleen päästäksesi käsiksi kortteihin, joita voit siirtää ässäpinoihin. Toivon mukaan tämä vapauttaa peliä ja pääset jatkamaan.

    Joskus Solitairessa päädytään kuitenkin tilanteeseen, jossa yksikään siirto ei ole enää mahdollinen. Tällöin ei auta muu kuin niellä pettymys ja todeta todennäköisyyksien olleen tällä kertaa sinua vastaan. Älä silti lannistu, sillä jo seuraava jako voi olla voitokas!

    Solitaire Pasianssin historia

    Solitaire on perinteisen pasianssin tunnetuin nimi. Tämän vuoksi pureudumme pasianssin syntyhistoriaan yleisellä tasolla.

    On olemassa useita teorioita siitä, miten pasianssi on saanut alkunsa, ja varmasti aikojen saatossa moni on halunnut ottaa kunnian pelin keksimisestä itselleen.

    Uskottavan tarinan kertoo vuosikymmeniä kortti- ja lautapelejä tutkinut englantilaismies David Parlett, jonka ajatuksia alle on tiivistettynä.

    Pasianssipelien katsotaan saaneen alkunsa joko Saksassa tai Skandinaaveissa – ehkä jopa Suomessa. Suomalaisethan tunnetusti ovat yksin viihtyvää kansaa, joten yksinpeliksi tarkoitettu korttipeli sopii mainiosti härmäläiselle luonteenlaadulle.

    Saksassa sen sijaan pasianssista on perinteisesti haettu ohjausta tulevaisuutta varten.

    Perinteen mukaan tuurin ajankohta vaihtelee, eikä uusiin hankkeisiin tule lähteä, mikäli Solitaire Pasianssissa kortit eivät asetu positiivisesti paikoilleen.

    Jos pasianssi ei useampien yritystenkään jälkeen mene läpi, tulee uusien hankkeiden kanssa edetä varovasti. Vastaavasti jos peli asettuu kohdilleen heti ensimmäisellä yrityksellä, tulee lähitulevaisuutta käyttää tärkeiden päätösten tekemiseen.

    Briteissä pasianssin nimi on Patience, mikä tukee ajatusta, että peli on saanut alkunsa Saksassa. Myös ensimmäiset maininnat pasianssista kirjallisuudessa ovat saksalaisten painamia vuodelta 1765.

    Mielenkiintoista on, että mainintoja pasianssi on päätynyt kirjojen sivuille vain 18 vuotta korteista ennustamisen tarinoiden jälkeen.

    Yhdysvalloissa ja Kanadassa peli tunnetaan paremmin juuri nimellä Solitaire. Kyseinen termi on hiipinyt myös suomalaisten tietoisuuteen etenkin Microsoftin kehittämien Windows-pasianssien myötä. Monen pelaajan kohdalla ensikosketus Solitairen tietokoneversioon on tapahtunut juuri 90-luvun klassikoiden myötä.

    Alla on kuva klassisesta Microsoftin Windows-Solitairesta:

    Microsoftin Windows-Solitaire

    Varmasti moni muistaa Solitaire Pasianssin, jossa korttien kääntöpuolen ulkonäköä pystyi halutessaan muuttamaan, kumoa-toiminto tarjosi mahdollisuuden omien virheiden korjaamiseen ja Solitairen läpäisy palkittiin nostalgisella korttihyppelyllä, jossa kortit putoilivat suuruusjärjestyksessä poikki kuvaruudun.

    Kehittynyt teknologia madalsi myös kynnystä Solitaire Pasianssin kokeiluun, sillä tietokone poisti pelaajalta korttien asettelun ja jakamisen vaivan.

    Solitairen pelaaminen oikealla korttipakalla

    Vaikka Solitairen pelaaminen internetissä on vaivattoman helppoa, onnistuu korttien järjestely myös manuaalisesti, oikeaa korttipakkaa käyttäen.

    Mikäli peluu vanhojen aikojen malliin kiinnostaa, löydät alta seikkaperäiset ohjeet kyseisen pelin alkuvalmisteluihin sekä pelin kulkuun silloin, kun tietokone ei tee ratkaisuja puolestasi.

    KORTTIEN JAKAMINEN

    Laita yksi kortti oikein päin ja aseta kuusi korttia piilossa käännettynä sen oikealla puolelle. Tämän jälkeen aseta yksi kortti oikein päin ensimmäisen piilossa olevan kortin päälle, oikein päin olevasta kortista katsottuna.

    Jätä hieman piilotetun kortin yläkulmasta näkyviin, jotta näet monta piilotettua korttia pinossa on.

    Aseta viisi korttia piilossa käännettynä sen oikealle puolelle. Jatka tätä, kunnes jokaisen pinon päällimmäinen kortti on oikein päin, niin että kaikista vasemmalla olevassa pinossa on yksi kortti ja kaikista oikeanpuolimmaisessa on seitsemän.

    Jätä korttipinojen yläpuolelle tilaa, sillä sinne kerätään Solitairen edetessä ässäpinot.

    Laita jäljelle jäävät kortit erilliseen pinoon. Tästä pinosta pääset ottamaan lisää kortteja, jos pelattavat liikkeet loppuvat kesken.

    KORTTIEN JÄRJESTELY JA POISTOPAKKA

    Katso oikein päin olevia kortteja pöydällä. Jos näet ässiä, siirrä ne seitsemän korttipinon yläpuolelle.

    Jos ässiä ei ole, aloita korttien järjestäminen vain oikein päin olevia kortteja siirtäen – samaan tapaan kuin aiemmin esitellyissä, Solitairen tietokoneversion säännöissä.

    Mikäli mahdollisia suoritettavia siirtoja ei enää ole, avaa ylijääneestä korttipinosta päällimmäiset kolme korttia ja katso, voitko pelata niistä päällimmäistä mihinkään.

    Jos pelaat sen, voit myös pelata sen alta paljastuvan kortin, ja jos pelaat myös kolmannen kortin, voit kääntää uudet kolme korttia.

    Jos et voi pelata päällimmäisenä olevaa korttia, heitä kaikki kolmesta kortista jäljelle jäävät poistopinoon ja käännä pakasta uudet kolme korttia. Pelaa näin pakka tyhjäksi ja käännä sitten poistopino pakaksi.

    Muista, ettei pakkaa tule sekoittaa Solitaire Pasianssissa.

    Tiesitkö tämän Solitairesta?

    • Jos eksyt metsässä, ala pelata pasianssia. Erään vitsin mukaan joku pysähtyy varmasti kohta neuvomaan, kuinka pelata. Soltaire on varsin koukuttava ja jopa hypnoottinen myös vierestä seurattaville, jotka eivät välttämättä malta olla kertomatta omaa mielipidettään seuraavan kortin pelaamisesta.
    • Solitairea voidaan pelata usealla eri säännöllä – joko pelaamista helpottaen tai vaikeuttaen. Voit esimerkiksi kääntää käsipakasta vain yhden kortin kerrallaan, jolloin peli helpottuu. Vaihtoehtoisesti voit käydä käsipakan vain kolme kertaa lävitse, jolloin pelaaminen vaikeutuu.
    • Pasianssia on aikojen saatossa pelattu korttien sijasta myös puunappuloin. Puisen pasianssin historia juontaa juurensa aina Ranskan kuninkaan, Ludvig XIV:n hoviin saakka. Aateliston suosima peli erosi kuitenkin selvästi kortein pelattavasta Solitaire Pasianssista.
    • Solitaire –sanan alkuperä on latinan ja ranskan kielissä. Solitaire on ranskaa ja pohjautuu latinankieliseen sanaan solitarius. Solitarius taasen on muodostunut kahdesta eri sanasta, jotka ovat eristyneisyyttä tarkoittava isolation ja solus, joka tarkoittaa yksin tai muista erillään. 1700-luvulla näistä sanoista kehittyi englanninkielinen sana solitaire.
    • Solitairella, kuten myös muillakin pasianssin versioilla on ammattipelaajia, jotka ansaitsevat elantonsa pelaamalla peliä Internetissä järjestettävissä turnauksissa. Hyvä pelaajat ansaitsevat jopa kuusinumeroisia euromääriä vuodessa.
    • Liike-elämässä on pitkään kiistelty Windowsin mukana tulleen Solitairen vaikutuksista yritysten toimintaan. Alkuun asiaa kauhisteltiin esitellen laskelmia, joiden mukaan Solitaire vie miljardeja taloudelta joka vuosi, koska työntekijät käyttävät aikaansa pelaamiseen. Pian mikrotaukojen tärkeys kuitenkin nousi esiin ja tilanne rauhoittui. Solitaire myös opetti työntekijöille toisen liike-elämän kannalta tärkeän asian: ollakseen tauolla ei tarvitse nousta pöytänsä äärestä pois. Näin voidaankin sanoa Solitairen tehostaneen yritysten toimintaa!

    Kaiken kaikkiaan pasianssi – ja etenkin sen tunnetuin versio, Solitaire, on mahtava, mutta myös erittäin koukuttava, joten pelaa maltilla!

    Kenties ainut vielä koukuttavampi on Pyramidi Pasianssi.

    Etusivu Tietoa pelistä

    Solitaire Pasianssi

    Pelaa yksin pelattavien korttipelien kuningasta - Solitaire Pasianssi.

    Legendaarinen Solitaire Pasianssi on kiistatta yksi kaikkien aikojen suosituimmista yksinpeleistä. Solitaire-nimitystä käytetään ehkä kaikkein perinteisimmästä pasianssivariaatiosta, joka on tuttu lähes jokaiselle suomalaiselle.

    Perinteisen korttipelin tarkoituksena on saada järjestettyä 52 kortin korttipakka maittain neljään pinoon, suuruusjärjestyksessä.

    Solitairen toiminnot

    Pasianssi.comilla pelattava Solitaire on toiminnoiltaan sangen yksinkertainen ja helppokäyttöinen versio. Peli avautuu automaattisesti, ja rauhallinen tausta saattelee pelaajan korttipelin syövereihin.

    Aloittaaksesi Solitairen, napauta play-kuvaketta. Jos haluat pelata Solitairea koko näytöltä, löydät kaipaamasi kuvakkeen ruudun oikeasta yläkulmasta.

    Seuraavassa vaiheessa pääset valitsemaan vaikeustason.

    Tässä Solitairessa on tarjolla kaksi vaihtoehtoa: helppo versio, jossa pakasta paljastuu kerralla yksi kortti sekä vaikea versio, jossa pakasta kääntyy yhteensä kolme korttia joka painalluksella. Napauta haluamaasi vaikeustaso-painiketta.

    Kortit jaetaan ruudulle automaattisesti ruudun oikeasta alakulmasta, jossa sijaitsee korttipakka. Pakan yläpuolelta näet sekä kuluneen ajan että keräämäsi pisteet.

    Seitsemän jaettua korttipinoa muodostavat Solitairen alkutilanteen. Ässät – ja tämän jälkeen loput kortit järjestyksessä – kasataan kuvaruudun vasempaan alanurkkaan.

    Oikean yläkulman painikkeet ovat järjestyksessään seuraavat: aloita uudelleen -toiminto, tilasto-painike sekä koko näytön pelitilavalinta.

    Pelaajana sinun tulee olla tarkkana aloita uudelleen –nappulan kanssa, sillä kuvakkeen voi helposti tulkita perinteiseksi kumoa-toiminnoksi. Tämän sijasta nappula jakaa kaikki kortit uudelleen ja Solitaire alkaa alusta!

    Korttien liikuttaminen tapahtuu tuttuun tapaan ”drag and drop” –menetelmällä, eli kortti raahataan toisen kortin päälle joko hiirellä tai kosketuslevyllä. Uusi kortti kääntyy pakasta yhdellä klikkauksella

    Jos olet siirtämässä korttia sääntöjen vastaisesti, palautuu kortti automaattisesti alkuperäiselle paikalleen. Sääntöjenmukainen siirto jättää kortin halutulle paikalle.

    Solitairen läpäiseminen loihtii kuvaruudulle ponnahdusikkunan, joka kertoo hienosta voitostasi ja esittelee keräämäsi pistemäärän.

    Jos pelissä ei ole mahdollisia siirtoja, joudut aloittamaan uuden pelin manuaalisesti uudelleen.

    Solitaire Pasianssin säännöt

    Solitairen tavoitteena on muodostaa normaalista 52 kortin pakasta neljä korttipinoa, yksi jokaista maata. Korttien järjestys on ässästä kuninkaaseen.

    Solitaire Pasianssi

    Pasianssi.comilla pelattavan Solitairen lähtötilanteessa yksi kortti jätetään oikein päin ja kuusi korttia asetetaan piilossa käännettynä sen vasemmalle puolelle.

    Tietokone jakaa automaattisesti kortit niin, että jokaisessa seitsemässä pinossa on päällimmäisenä oikein päin käännetty kortti. Tämän kortin alla olevien – piilotettujen korttien määrä vaihtelee. Aivan vasemmassa reunassa olevassa korttipinossa on seitsemän korttia.

    Solitairen vasen alareuna on varattu neljälle ässäpinolle. Maat ovat seuraavassa järjestyksessä: hertta, risti, ruutu ja pata. Jakamattomat kortit muodostavat erillisen pinon peliruudun oikeaan alalaitaan.

    Solitaire Pasianssissa voit valita mieleisesi vaikeustason. Helppo Solitaire esittelee kerrallaan vain yhden kortin, kun taas vaikeassa Solitairessa esillä on yhdellä kertaa kolme korttia.

    Solitaire Pasianssin ideana on siirrellä kortteja toistensa päälle niin, että kortteja vapautuu alareunan ässäpinoihin järjestyksessä ässästä kuninkaaseen.

    Siirrettävän kortin tulee olla eri väriä kuin mihin olet siirtämässä sen, ja sen arvon tulee olla yhtä pienempi.

    Voit esimerkiksi siirtää: herttakuutosen pata- tai ristiseiskan päälle, tai vastaavasti pata- tai ristivitosen herttakuutosen päälle.

    Kokosimme alle yhteensä viisi Solitaire Pasianssin sääntöpykälää, jotka toimivat hyvänä ohjenuorana pelin edetessä:

    1. Voit jatkaa korttien pelaamista, kunnes et voi enää tehdä siirtoja.
    2. Jokaisen korttipinojen korttien tulee olla laskevassa arvojärjestyksessä, vaihdellen väriä. Korttien mailla ei ole väliä korttipinoissa.
    3. Mikäli mahdollisia suoritettavia siirtoja ei enää ole, avaa ylijääneestä korttipinosta päällimmäiset kolme korttia ja katso, voitko pelata niistä päällimmäistä mihinkään. Jos pelaat sen, voit myös pelata sen alta paljastuvan kortin, ja jos pelaat myös kolmannen kortin, voit kääntää uudet kolme korttia. Jos et voi pelata päällimmäisenä olevaa korttia, heitä kaikki kolmesta kortista jäljelle jäävät poistopinoon ja käännä pakasta uudet kolme korttia.
    4. Voit siirrellä seitsemän korttipinon päällimmäisiä oikeinpäin olevia kortteja kerralla yhden tai useamman kortin nipuissa. Yhden pinon kaikkia oikein päin olevia kortteja ei kuitenkaan tarvitse siirtää kerralla. Näin saatat päästä kääntämään piilotettuja kortteja sujuvammin.
    5. Mikäli saat pelattua kaikki kortit pois yhdestä seitsemästä korttipinosta, voit asettaa kuninkaan (ja ainoastaan kuninkaan) korttipinon paikalle jääneelle tyhjälle paikalle.

    Vinkkejä Solitaire Pasianssin läpäisyyn

    Solitaire on luonteeltaan varsin yksinkertainen pasianssi, eivätkä yllä mainitut ohjeet ole varsinaisesti mitään rakettitiedettä.

    Jokainen Solitaire-peli ei kuitenkaan mene läpi. Harvinaisen usein tämä johtuu pelaajan inhimillisestä virheestä tai huolimattomuudesta – joskus myös tietämättömyydestä.

    Tämän vuoksi listasimme alle muutaman simppelin niksin, jotka saattavat auttaa Solitaire-pelissä eteenpäin tarpeen vaatiessa.

    1. Pelaa aina ässät ja kakkoset heti, kun voit.
    2. Avaa aina piilotettu kortti kun voit. Tai rakenna pelitilanne, jonka avulla pääset avaamaan uuden piilotetun kortin, vaikka sinulla olisi muita vaihtoehtoja.
    3. Jos sinun on mahdollisuus valita, avaa piilotettu kortti siitä pinosta, jossa on eniten kortteja kääntämättä.
    4. Siirrä korttipino toisen korttipinon päälle ainoastaan, jos sen avulla pääset avaamaan piilotetun kortin tai sen avulla teet pinoista sujuvammat.
    5. Älä vapauta tyhjää paikkaa, ellei sinulla ole heti kuningasta kyseiselle paikalle.
    6. Pelaa kuningas pohjakortiksi tyhjälle paikalle aina kun mahdollista.
    7. Pelaa ässäpinoihin kortteja – kakkosta lukuun ottamatta – ainoastaan, kun peliliikkeesi:
      • mahdollistaa piilotetun kortin kääntämisen
      • mahdollistaa samanvärisen korttipinon siirtämisen, mikä taas mahdollistaa piilotetun kortin kääntämisen
      • avaa paikan kuninkaalle, jonka voi heti asettaa paikalle
    8. Älä pelaa tai siirrä vitosta, kuutosta, seiskaa tai kasia, ellei vähintään yksi seuraavista kohdista päde sen jälkeen:
      • toimenpide mahdollistaa piilotetun kortin kääntämisen
      • mitään muita kortteja ei ole vielä pelattu korttipinon päälle
      • sinulla ei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin pelata jokin esitellyistä vaihtoehdoista

    Mitä tehdä, kun mikään kortti ei käy?

    Mikäli tulet Solitaire Pasianssissa siihen pisteeseen, ettei mikään tarvittava kortti ole käytettävissä, pelaa ässäpinoihin kaikkia mahdollisia kortteja, jotka tilanne sallii.

    Saatat joutua järjestelemään korttipinoja uudelleen päästäksesi käsiksi kortteihin, joita voit siirtää ässäpinoihin. Toivon mukaan tämä vapauttaa peliä ja pääset jatkamaan.

    Joskus Solitairessa päädytään kuitenkin tilanteeseen, jossa yksikään siirto ei ole enää mahdollinen. Tällöin ei auta muu kuin niellä pettymys ja todeta todennäköisyyksien olleen tällä kertaa sinua vastaan. Älä silti lannistu, sillä jo seuraava jako voi olla voitokas!

    Solitaire Pasianssin historia

    Solitaire on perinteisen pasianssin tunnetuin nimi. Tämän vuoksi pureudumme pasianssin syntyhistoriaan yleisellä tasolla.

    On olemassa useita teorioita siitä, miten pasianssi on saanut alkunsa, ja varmasti aikojen saatossa moni on halunnut ottaa kunnian pelin keksimisestä itselleen.

    Uskottavan tarinan kertoo vuosikymmeniä kortti- ja lautapelejä tutkinut englantilaismies David Parlett, jonka ajatuksia alle on tiivistettynä.

    Pasianssipelien katsotaan saaneen alkunsa joko Saksassa tai Skandinaaveissa – ehkä jopa Suomessa. Suomalaisethan tunnetusti ovat yksin viihtyvää kansaa, joten yksinpeliksi tarkoitettu korttipeli sopii mainiosti härmäläiselle luonteenlaadulle.

    Saksassa sen sijaan pasianssista on perinteisesti haettu ohjausta tulevaisuutta varten.

    Perinteen mukaan tuurin ajankohta vaihtelee, eikä uusiin hankkeisiin tule lähteä, mikäli Solitaire Pasianssissa kortit eivät asetu positiivisesti paikoilleen.

    Jos pasianssi ei useampien yritystenkään jälkeen mene läpi, tulee uusien hankkeiden kanssa edetä varovasti. Vastaavasti jos peli asettuu kohdilleen heti ensimmäisellä yrityksellä, tulee lähitulevaisuutta käyttää tärkeiden päätösten tekemiseen.

    Briteissä pasianssin nimi on Patience, mikä tukee ajatusta, että peli on saanut alkunsa Saksassa. Myös ensimmäiset maininnat pasianssista kirjallisuudessa ovat saksalaisten painamia vuodelta 1765.

    Mielenkiintoista on, että mainintoja pasianssi on päätynyt kirjojen sivuille vain 18 vuotta korteista ennustamisen tarinoiden jälkeen.

    Yhdysvalloissa ja Kanadassa peli tunnetaan paremmin juuri nimellä Solitaire. Kyseinen termi on hiipinyt myös suomalaisten tietoisuuteen etenkin Microsoftin kehittämien Windows-pasianssien myötä. Monen pelaajan kohdalla ensikosketus Solitairen tietokoneversioon on tapahtunut juuri 90-luvun klassikoiden myötä.

    Alla on kuva klassisesta Microsoftin Windows-Solitairesta:

    Microsoftin Windows-Solitaire

    Varmasti moni muistaa Solitaire Pasianssin, jossa korttien kääntöpuolen ulkonäköä pystyi halutessaan muuttamaan, kumoa-toiminto tarjosi mahdollisuuden omien virheiden korjaamiseen ja Solitairen läpäisy palkittiin nostalgisella korttihyppelyllä, jossa kortit putoilivat suuruusjärjestyksessä poikki kuvaruudun.

    Kehittynyt teknologia madalsi myös kynnystä Solitaire Pasianssin kokeiluun, sillä tietokone poisti pelaajalta korttien asettelun ja jakamisen vaivan.

    Solitairen pelaaminen oikealla korttipakalla

    Vaikka Solitairen pelaaminen internetissä on vaivattoman helppoa, onnistuu korttien järjestely myös manuaalisesti, oikeaa korttipakkaa käyttäen.

    Mikäli peluu vanhojen aikojen malliin kiinnostaa, löydät alta seikkaperäiset ohjeet kyseisen pelin alkuvalmisteluihin sekä pelin kulkuun silloin, kun tietokone ei tee ratkaisuja puolestasi.

    KORTTIEN JAKAMINEN

    Laita yksi kortti oikein päin ja aseta kuusi korttia piilossa käännettynä sen oikealla puolelle. Tämän jälkeen aseta yksi kortti oikein päin ensimmäisen piilossa olevan kortin päälle, oikein päin olevasta kortista katsottuna.

    Jätä hieman piilotetun kortin yläkulmasta näkyviin, jotta näet monta piilotettua korttia pinossa on.

    Aseta viisi korttia piilossa käännettynä sen oikealle puolelle. Jatka tätä, kunnes jokaisen pinon päällimmäinen kortti on oikein päin, niin että kaikista vasemmalla olevassa pinossa on yksi kortti ja kaikista oikeanpuolimmaisessa on seitsemän.

    Jätä korttipinojen yläpuolelle tilaa, sillä sinne kerätään Solitairen edetessä ässäpinot.

    Laita jäljelle jäävät kortit erilliseen pinoon. Tästä pinosta pääset ottamaan lisää kortteja, jos pelattavat liikkeet loppuvat kesken.

    KORTTIEN JÄRJESTELY JA POISTOPAKKA

    Katso oikein päin olevia kortteja pöydällä. Jos näet ässiä, siirrä ne seitsemän korttipinon yläpuolelle.

    Jos ässiä ei ole, aloita korttien järjestäminen vain oikein päin olevia kortteja siirtäen – samaan tapaan kuin aiemmin esitellyissä, Solitairen tietokoneversion säännöissä.

    Mikäli mahdollisia suoritettavia siirtoja ei enää ole, avaa ylijääneestä korttipinosta päällimmäiset kolme korttia ja katso, voitko pelata niistä päällimmäistä mihinkään.

    Jos pelaat sen, voit myös pelata sen alta paljastuvan kortin, ja jos pelaat myös kolmannen kortin, voit kääntää uudet kolme korttia.

    Jos et voi pelata päällimmäisenä olevaa korttia, heitä kaikki kolmesta kortista jäljelle jäävät poistopinoon ja käännä pakasta uudet kolme korttia. Pelaa näin pakka tyhjäksi ja käännä sitten poistopino pakaksi.

    Muista, ettei pakkaa tule sekoittaa Solitaire Pasianssissa.

    Tiesitkö tämän Solitairesta?

    Kaiken kaikkiaan pasianssi – ja etenkin sen tunnetuin versio, Solitaire, on mahtava, mutta myös erittäin koukuttava, joten pelaa maltilla!

    Kenties ainut vielä koukuttavampi on Pyramidi Pasianssi.

    Takaisin peliin