Solitaire

Pelaa yksin pelattavien korttipelien kuningasta, tutustu Solitaire-pelin rikkaaseen historiaan ja kertaa pelin oikeat säännöt. Sivulta löydät myös vinkkejä Solitairen läpäisyyn.

Legendaarinen Solitaire on kiistatta yksi kaikkien aikojen suosituimmista yksinpeleistä. Perinteisen pelin tarkoituksena on saada järjestettyä 52 kortin korttipakka maittain neljään pinoon, suuruusjärjestyksessä.

Ohjeet Solitairen läpäisyyn

 1. Pelaa aina ässät ja kakkoset heti, kun voit.
 2. Avaa aina piilotettu kortti, kun voit. Tai tee peli, jonka avulla pääset avaamaan uuden piilotetun kortin, vaikka sinulla olisi muita vaihtoehtoja.
 3. Jos sinun tulee valita, avaa piilotettu kortti siitä pinosta, jossa on eniten kortteja kääntämättä.
 4. Siirrä korttipino toisen korttipinon päälle ainoastaan, jos sen avulla pääset avaamaan piilotetun kortin tai sen avulla teet pinoista sujuvammat.
 5. Älä vapauta tyhjää paikkaa, ellei sinulla ole heti kuningasta kyseiselle paikalle.
 6. Pelaa kuningas pohjakortiksi tyhjälle paikalle, aina kun mahdollista.
 7. Pelaa Solitairessa ässäpinoihin kortteja – kakkosta lukuun ottamatta – ainoastaan, kun se:
  1. mahdollistaa piilotetun kortin kääntämisen
  2. mahdollistaa samanvärisen korttipinon siirtämisen, mikä taas mahdollistaa piilotetun kortin kääntämisen
  3. avaa paikan kuninkaalle, jonka voi heti asettaa paikalle
 8. Älä pelaa tai siirrä vitosta, kuutosta, seiskaa tai kasia, ellei vähintään yksi seuraavista kohdista päde sen jälkeen:
  1. toimenpide mahdollistaa piilotetun kortin kääntämisen
  2. mitään muita kortteja ei ole vielä pelattu korttipinon päälle
  3. sinulla ei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin pelata jokin esitellyistä vaihtoehdoista

Mitä tehdä, kun mikään kortti ei käy?

Mikäli tulet Solitairessa siihen pisteeseen, ettei mikään tarvittava kortti ole käytettävissä, pelaa ässäpinoihin kaikkia mahdollisia kortteja, jotka tilanne sallii. Saatat joutua järjestelemään korttipinoja uudelleen päästäksesi käsiksi kortteihin, joita voit siirtää ässäpinoihin. Toivon mukaan tämä vapauttaa peliä ja pääset jatkamaan.

Joskus Solitairessa päädytään kuitenkin tilanteeseen, jossa yksikään siirto ei ole enää mahdollinen. Tällöin ei auta muu kuin niellä pettymys ja todeta pasianssijumalien olleen tällä kertaa sinua vastaan. Älä silti lannistu, sillä jo seuraava jako voi olla voitokas!

Solitairen historia

On olemassa useita teorioita siitä, miten Solitaire on saanut alkunsa, ja varmasti aikojen saatossa moni on halunnut ottaa kunnian pelin keksimisestä itselleen. Uskottavan tarinan kertoo vuosikymmeniä kortti- ja lautapelejä tutkinut englantilaismies David Parlett, jonka ajatuksia alle on tiivistettynä.

Solitairen katsotaan saaneen alkunsa joko Saksassa tai Skandinaaveissa – ehkä jopa Suomessa. Suomalaisethan tunnetusti ovat yksin viihtyvää kansaa, joten yksinpeliksi tarkoitettu korttipeli sopii mainiosti härmäläiselle luonteenlaadulle.

Saksassa sen sijaan Solitairesta on perinteisesti haettu ohjausta tulevaisuutta varten. Perinteen mukaan tuurin ajankohta vaihtelee, eikä uusiin hankkeisiin tule lähteä, mikäli Solitairessa kortit eivät asetu positiivisesti paikoilleen. Jos Solitaire ei useampien yritystenkään jälkeen mene läpi, tulee uusien hankkeiden kanssa edetä varovasti. Vastaavasti jos Solitaire asettuu kohdilleen heti ensimmäisellä yrityksellä, tulee lähitulevaisuutta käyttää tärkeiden päätösten tekemiseen.

Briteissä Solitairen nimi on Patience, mikä tukee ajatusta, että peli on saanut alkunsa Saksassa. Myös ensimmäiset maininnat Solitairesta kirjallisuudessa ovat saksalaisten painamia vuodelta 1765. Mielenkiintoista on, että mainintoja Solitairesta on päätynyt kirjojen sivuille vain 18 vuotta korteista ennustamisen tarinoiden jälkeen.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa peli tunnetaan paremmin nimellä Solitaire. Kyseinen termi on hiipinyt myös suomalaisten tietoisuuteen etenkin Microsoftin kehittämien Windows-pasianssien myötä. Monen pelaajan kohdalla ensikosketus Solitairen tietokoneversioon on tapahtunut juuri 90-luvun klassikoiden myötä.

Varmasti moni muistaa Solitairen, jossa korttien kääntöpuolen ulkonäköä pystyi halutessaan muuttamaan, kumoa-toiminto tarjosi mahdollisuuden omien virheiden korjaamiseen ja Solitairen läpäisy palkittiin nostalgisella korttihyppelyllä, jossa kortit putoilivat suuruusjärjestyksessä poikki kuvaruudun. Kehittynyt teknologia madalsi myös kynnystä Solitairen kokeiluun, sillä tietokone poisti pelaajalta korttien asettelun ja jakamisen vaivan.

Solitairen oikeat säännöt

Vaikka Solitairen pelaaminen internetissä on vaivattoman helppoa, onnistuu korttien järjestely myös manuaalisesti, oikeaa korttipakkaa käyttäen. Mikäli peluu vanhojen aikojen malliin kiinnostaa, löydät alta seikkaperäiset ohjeet kyseisen pelin sääntöihin sekä alkuvalmisteluihin.

Solitairen tavoitteena on muodostaa normaalista 52 kortin pakasta neljä korttipinoa, yksi jokaista maata. Järjestys on ässästä kuninkaaseen. Laita yksi kortti oikein päin ja aseta kuusi korttia piilossa käännettynä sen oikealla puolelle. Tämän jälkeen aseta yksi kortti oikein päin ensimmäisen piilossa olevan kortin päälle, oikein päin olevasta kortista katsottuna.

Jätä hieman piilotetun kortin yläkulmasta näkyviin, jotta näet monta piilotettua korttia pinossa on. Aseta viisi korttia piilossa käännettynä sen oikealle puolelle. Jatka tätä, kunnes jokaisen pinon päällimmäinen kortti on oikein päin, niin että kaikista vasemmalla olevassa pinossa on yksi kortti ja kaikista oikeanpuolimmaisessa on seitsemän. Jätä korttipinojen yläpuolelle tilaa, sillä sinne kerätään Solitairen edetessä ässäpinot.

Laita jäljelle jäävät kortit erilliseen pinoon. Tästä pinosta pääset ottamaan lisää kortteja, jos pelattavat liikkeet loppuvat kesken. Solitairen kaksi yleistä tapaa ottaa kortteja pinosta on joko yksi kortti kerrallaan tai kolme korttia kerrallaan niin, että kaksi korttia on aina piilossa, joka tekee pelistä haastavampaa.

Katso oikein päin olevia kortteja pöydällä. Jos näet ässiä, siirrä ne seitsemän korttipinon yläpuolelle. Jos ässiä ei ole, aloita korttien järjestäminen vain oikein päin olevia kortteja siirtäen. Siirrettävän kortin tulee olla eri väriä kuin mihin olet siirtämässä sen, ja sen arvon tulee olla yhtä pienempi. Voit esimerkiksi siirtää: herttakuutosen pata- tai ristiseiskan päälle, tai vastaavasti pata- tai ristivitosen herttakuutosen päälle.

Alkuvalmistelut

 1. Jätä pieni tila korttipinon korttien väliin, niin näet pinon kaikki kortit.
 2. Jatka korttien pelaamista, kunnes et voi enää tehdä siirtoja.
 3. Jokaisen korttipinojen korttien tulee olla laskevassa arvojärjestyksessä, vaihdellen väriä. Korttien mailla ei ole väliä korttipinoissa.
 4. Pidä korttipinojen päällimmäinen kortti oikein päin. Eli jos olet tehnyt siirron, joka jättää pinon päällimmäiseksi kortiksi piilossa olevan kortin, käännä se oikein päin.
 5. Tavoitteena on kerätä kaikki neljä ässää seitsemän korttipinon yläpuolelle ja laittaa kaikki kortit maittain arvojärjestykseen. Eli esimerkiksi hertta ässä, kakkonen, kolmonen, nelonen, vitonen, kutonen, seiska… ja lopulta kuningas.
 6. Mikäli mahdollisia suoritettavia siirtoja ei enää ole, avaa ylijääneestä korttipinosta päällimmäiset kolme korttia ja katso, voitko pelata niistä päällimmäistä mihinkään. Jos pelaat sen, voit myös pelata sen alta paljastuvan kortin, ja jos pelaat myös kolmannen kortin, voit kääntää uudet kolme korttia. Jos et voi pelata päällimmäisenä olevaa korttia, heitä kaikki kolmesta kortista jäljelle jäävät poistopinoon ja käännä pakasta uudet kolme korttia. Pelaa näin pakka tyhjäksi ja käännä sitten poistopino pakaksi. Muista, ettei pakkaa tule sekoittaa Solitairessa.
 7. Muista, että voit siirrellä seitsemän korttipinon päällimmäisiä oikeinpäin olevia kortteja myös yksitellen, tai kaksi tai kolme, jne. kerrallaan. Eli yhden pinon kaikkia oikein päin olevia kortteja ei tarvitse siirtää kerralla. Näin saatat päästä kääntämään piilotettuja kortteja sujuvammin.
 8. Mikäli saat pelattua kaikki kortit pois yhdestä seitsemästä korttipinosta, voit asettaa kuninkaan (ja ainoastaan kuninkaan) korttipinon paikalle jääneelle tyhjälle paikalle.

Solitairen lähtötilanne näyttää tältä:

Solitaire

Tiesitkö tämän Solitairesta?

 • Jos eksyt metsässä, ala pelata Solitairea. Erään vitsin mukaan joku pysähtyy varmasti kohta neuvomaan, kuinka pelata. Soltaire on varsin koukuttava ja jopa hypnoottinen myös vierestä seurattaville, jotka eivät välttämättä malta olla kertomatta omaa mielipidettään seuraavan kortin pelaamisesta.
 • Solitairea voidaan pelata usealla eri säännöllä – joko pelaamista helpottaen tai vaikeuttaen. Voit esimerkiksi kääntää käsipakasta vain yhden kortin kerrallaan, jolloin peli helpottuu. Vaihtoehtoisesti voit käydä käsipakan vain kolme kertaa lävitse, jolloin pelaaminen vaikeutuu.
 • Solitaires on aikojen saatossa pelattu korttien sijasta myös puunappuloin. Puisen Solitairen historia juontaa juurensa aina Ranskan kuninkaan, Ludvig XIV:n hoviin saakka. Aateliston suosima peli erosi kuitenkin selvästi kortein pelattavasta Solitairesta.

Kaiken kaikkiaan Solitaire on mahtava, mutta myös erittäin koukuttava, joten pelaa maltilla!

Kokeile myös seuraavia pasianssin variaatioita: Spider-pasianssi, Pyramidi-pasianssi tai Vapaakenttä.

Solitairen toiminnot

Pasianssi.comilla pelattava Solitaire on toiminnoiltaan sangen yksinkertainen ja helppokäyttöinen versio. Peli avautuu automaattisesti, ja rauhallinen tausta saattelee pelaajan korttipelin syövereihin.

Aloittaaksesi Solitairen, napauta play-kuvaketta. Jos haluat pelata Solitairea koko näytöltä, löydät kaipaamasi kuvakkeen ruudun oikeasta alakulmasta.

Seuraavassa vaiheessa pääset valitsemaan vaikeustason. Tässä Solitairessa on tarjolla kaksi vaihtoehtoa: helppo versio, jossa pakasta paljastuu kerralla yksi kortti sekä vaikea versio, jossa pakasta kääntyy yhteensä kolme korttia joka painalluksella. Napauta haluamaasi vaikeustaso-painiketta.

Kortit jaetaan ruudulle automaattisesti ruudun vasemmasta yläkulmasta, jossa sijaitsee korttipakka. Pakan yläpuolelta näet sekä kuluneen ajan että keräämäsi pisteet. Seitsemän jaettua korttipinoa muodostavat Solitairen alkutilanteen. Ässät – ja tämän jälkeen loput kortit järjestyksessä – kasataan kuvaruudun oikeaan alanurkkaan.

Oikean yläkulman painikkeet ovat järjestyksessään seuraavat: aloita uudelleen -toiminto, ohje-painike, ääni sekä rasti, joka sulkee pelin ja palaa alkuvalikkoon. Pelaajana sinun tulee olla tarkkana aloita uudelleen –nappulan kanssa, sillä kuvakkeen voi helposti tulkita perinteiseksi kumoa-toiminnoksi. Tämän sijasta nappula jakaa kaikki kortit uudelleen ja Solitaire alkaa alusta!

Korttien liikuttaminen tapahtuu tuttuun tapaan ”drag and drop” –menetelmällä, eli kortti raahataan toisen kortin päälle joko hiirellä tai kosketuslevyllä. Uusi kortti kääntyy pakasta yhdellä klikkauksella. Jos olet siirtämässä korttia sääntöjen vastaisesti, palautuu kortti automaattisesti alkuperäiselle paikalleen. Sääntöjenmukainen siirto jättää kortin halutulle paikalle.

Solitairen läpäiseminen loihtii kuvaruudulle ponnahdusikkunan, joka kertoo hienosta voitostasi ja esittelee keräämäsi pistemäärän. Jos pelissä ei ole mahdollisia siirtoja, joudut aloittamaan uuden pelin manuaalisesti uudelleen.