VAPAAKENTTÄ

Vapaakenttä on yksi tunnetuimmista, yksinpelattavista pasiansseista. Siinä missä perinteinen pasianssi jättää osan korteista pakaksi käteesi, jaetaan Vapaakentässä kaikki kortit kerralla pöytään. Lisäksi vasemmalle jätetään neljä tyhjää paikkaa – nimensä mukaisesti vapaata kenttää. Kortteja järjestäen ja vapaita kenttiä hyödyntäen pelaajan tulee saada pelattua kaikki kortit maittain oikeaan reunaan, ässästä kuninkaaseen. Vapaakenttää pelataan pääsääntöisesti tietokoneella ja netissä.

Tältä sivulta löydät Vapaakenttä-pasianssin ilmaisen version, tietoiskun korttipelin historiasta sekä pelin säännöt. Tarjolla on myös vinkkejä Vapaakentän pelaamiseen. Siinä missä perinteinen pasianssi on lähinnä tuurista kiinni, vaikuttaa Vapaakentän läpäisyyn oma nokkeluus ja ongelmanratkaisukyky!

VAPAAKENTÄN SÄÄNNÖT

Vapaakenttä-pasianssia pelataan täydellä 52 kortin pakalla, ilman jokereita. Pelin alkuasetelmassa kaikki kortit on jaettu kahdeksaan pystysuuntaiseen pinoon kuvapuoli ylöspäin. Pasianssi.comin vapaakenttäversiossa vasempaan reunaan jää neljä vapaakenttää, joihin kortteja voi pelin aikana siirtää. Nämä neljä kenttää mahdollistavat pelikorttien järjestelyn ja pelin edistämisen.

Pelin oikeassa reunassa on niin ikään neljä tyhjää kenttää – kotipinoa. Pelin tarkoituksena on saada täytettyä nämä kotipinot maittain, järjestyksen ollessa ässästä kuninkaaseen. Ässät ovat arvoltaan ykkösiä Vapaakentässä.

Vapaakenttä-pasianssissa yksittäisen kortin voi siirtää:

 1. Pystyrivistä toiseen, mikäli kohteena olevan korttipinon kortti on eri väriä ja yhden numeron suurempi. Kortin maalla ei ole merkitystä. Esimerkki: voit siirtää mustan nelosen punaisen viitosen päälle.
 2. Pystyrivistä mihin tahansa vapaana olevaan vapaakenttään. Tällöin korttipinon alta paljastuneen kortin voi siirtää tyhjään alueeseen, vapaakenttään tai tyhjään alueeseen.
 3. Vapaakentästä pystyriviin. Samat säännöt pätevät kuin pystyrivistä toiseen siirrettäessä.
 4. Pystyrivistä maan kotipinoon. Tällöin kortti käy vain samaa maata olevan, yhtä lukua pienemmän kortin päälle. Esimerkki: voit siirtää ruutuseiskan ruutukuutosen päälle tai ristikasin ristiseiskan päälle.
 5. Vapaakentästä kotipinoon. Samat säännöt pätevät kuin pystyrivistä maan kotipinoon siirrettäessä.

Vapaakenttä-pasianssi mahdollistaa myös usean kortin siirtämisen kerrallaan, jos riittävän monta kenttää on vapaana. Esimerkki: Jos sinulla on toisessa korttipinossa musta kasi, jonka päällä on punainen seiska, ja toisessa korttipinossa punainen ysi päällimmäisenä, voit siirtää kerralla sekä kasin ja seiskan, jos:

 1. vähintään yksi neljästä vapaakentästä on tyhjänä
 2. vähintään yksi kahdeksasta korttipinon paikasta on kokonaan tyhjänä

Samat säännöt pätevät useamman kuin kahden kortin siirtämisessä kerralla. Tosin tällöin myös vapaita kenttiä tulee olla enemmän. Sallittujen siirtojen hahmottamista helpottaa tietokone, joka ilmoittaa, jos siirto ei ole mahdollinen. Lisäksi ilmoituksesta näet, montako vapaata kenttää haluamasi siirron toteuttaminen tarvitsee.

Vapaakenttä-pelin lähtötilanne näyttää tältä:

Vapaakenttä-pasianssin aloitustilanne. Kaikki 52 korttia jaettuna kuvapuoli ylöspäin.

VINKKEJÄ VAPAAKENTTÄ-PELIN LÄPÄISYYN

Vapaakenttä on ennen kaikkea ongelmanratkaisua vaativa pasianssi, jossa valtaosa peleistä on ratkaistavissa. Alta löydät vinkkejä siihen, kuinka kyseistä korttipeliä kannattaa lähestyä.

 1. Etsi korttipinoista ässät, ja pyri purkamaan ensimmäisenä näitä kasoja, jotta ässät vapautuvat pelattaviksi kotipinoihin.
 2. Pyri järjestelemään kortteja mahdollisimman pitkälle pelkkiä korttipinoja käyttäen, ja harkitse tarkkaan milloin pelaat kortin vapaakenttään.
 3. Älä pelaa sellaista korttia yhdellekään neljästä vapaakentästä, jos tälle kortille ei löydy nopeasti yhtä lukua isompaa, eriväristä korttia jostakin korttipinosta.
 4. Pyri pelaamaan korttipinoja mahdollisimman nopeasti tyhjiksi, sillä tämä mahdollistaa useamman kortin siirtämisen kerralla.
 5. Pyri suunnittelemaan siirtosi mahdollisimman pitkälle etukäteen, ja muista laskea, riittävätkö vapaakentät halutun toimenpiteen suorittamiseen.
 6. Kun kokoat kortteja järjestykseen jonkin korttipinon päälle, varmista että pinoon jää mahdollisimman vähän muita kortteja alimmaiseksi. Älä esimerkiksi kokoa pitkää suoraa kortteja sellaiseen pinoon, jossa alimmaiseksi kortiksi jää ässä.
 7. Älä pelaa kortteja liian hanakasti kotipinoihin, sillä joissain pelin versioissa et voi palauttaa kotipinon kortteja enää takaisin peliin. Pasianssi.comin Vapaakenttä kuitenkin mahdollistaa tämän.

MITÄ TEHDÄ, KUN MIKÄÄN KORTTI EI KÄY?

Jos pelitilanne näyttää epätoivoiselta, älä silti luovuta! Peli saattaa aueta muutamalla harkitulla siirrolla ja vapaakenttiä käyttämällä. Pyri myös miettimään siirtosi etukäteen. Monesti tukalasta paikasta selviää korttipinoja järjestelemällä. Saatat esimerkiksi huomata, että muutamalla pienellä siirrolla jostakin korttipinosta vapautuu kortti, joka käy esimerkiksi kotipinoon. Tämä saattaa jälleen edistää peliä muilla osa-alueilla.

Aikanaan vanha, 90-luvun Windows-versio Vapaakenttä-pasianssista alkoi vilkkua siinä vaiheessa, kun kone tiesi, että vain yksi mahdollinen siirto on jäljellä. Mikäli pasianssi tulee kuitenkin lopullisesti tiensä päähän, voit kokeilla samaa peliä uudelleen. Ehkä jo toisella kerralla onnistuu!

VAPAAKENTÄN HISTORIA

Toisin kuin perinteinen pasianssi, on Vapaakenttä rakennettu suoraan tietokoneella pelattavaksi. Kunnia tämän matemaattisen yksinpelin keksimisestä lankeaa Paul Alfillelle, joka loi ensimmäisen tietokoneversion Vapaakenttä-pasianssista vuonna 1978. Suomalaisille Vapaakenttä tuli alun perin tutuksi sen englanninkielisellä nimellä, FreeCell.

Microsoftin luoman FreeCellin suosio kasvoi 1990-luvulla, kun pasianssin saloihin tutustuttiin Windows-käyttöjärjestelmien välityksellä. 90-luvun rakastettu Vapaakenttä sisälsi yhteensä 32 000 erilaista peliä. Lisäksi pelaaja pystyi seuraamaan omaa menestystään tilastojen avulla.

TIESITKÖ TÄMÄN VAPAAKENTTÄ-PASIANSSISTA?

 • Vapaakentän pelaajat näkevät painajaisia pelinumerosta 11 982. Kyseinen peli on tutkitusti ainoa Vapaakenttä, jota niin erilaiset ratkaisuohjelmat kuin yksikään ihmisistä ei ole vielä pystynyt ratkaisemaan!
 • Vaikka lähes kaikki Vapaakentät ovat ratkaistavissa, pidettäisiin satunnaisen Vapaakenttä-pelin nopeasti ratkaisevaa algoritmia merkittävänä tieteellisenä läpimurtona. Itse asiassa tällaisen ohjelman keksijä palkittaisiin miljoonalla dollarilla – ratkaistuaan yhden Clay Mathematics Instituten Millennium-ongelmista. Tutkijat kuitenkin pitävät tehtävää yleisesti ottaen mahdottomana.
 • Vapaakenttää voi pelata myös moninpelinä! Jos sinulta ja ystävältäsi kummaltakin löytyy Vapaakentän versio, jossa pelin numeron voi valita itse, voitte halutessanne kilpailla toisianne vastaan. Kumpi kykenee ratkaisemaan saman pelin nopeammassa ajassa?

Kaiken kaikkiaan Vapaakenttä-pasianssi kuuluu pasianssipelien ehdottomiin klassikoihin, joiden parissa aika vierii varsin joutuisasti. Aivonystyröitä ja voittavaa strategiaa vaativa Vapaakenttä tarjoaa oivaa viihdettä ongelmanratkaisupelien ystäville!

Kokeile myös seuraavia pasianssin variaatioita: Pasianssi, Spider-pasianssi tai Pyramidi-pasianssi.